Vandaag wil ik stilstaan bij het zelfhelend vermogen. Het lichaam beschikt namelijk over dit vermogen. Het zelfhelend vermogen is het vermogen van het lichaam om zichzelf te herstellen, aangezien het lichaam continu streeft naar balans.
Geneeskunde bestond vroeger uit het gebruik van kruidenmengsels en andere natuurlijke middelen. Dit zie je soms terug in films. Dat was logisch, want er bestonden toen nog geen medicijnen. De laatste jaren zijn er steeds meer medicijnen ontwikkeld. Het nadeel is dat we de natuurlijke methoden die het lichaam helpen zichzelf te herstellen en balans te vinden, zijn vergeten.
Helaas is er binnen medische opleidingen te weinig aandacht voor preventie van ‘welvaartsziekten’. Ook ontbreekt het in de gezondheidszorg aan middelen voor preventieve zorg. Het gevolg is een verwachte toename van welvaartsziekten in de komende jaren. Deze trend is niet alleen tragisch voor de getroffenen, maar zal naar verwachting ook leiden tot hogere gezondheidskosten. Het is tijd om deze trend te doorbreken.
Ieder lichaam heeft het vermogen om zichzelf te herstellen. Maar dan moeten we wel preventieve maatregelen nemen om welvaartsziekten te voorkomen en onszelf het leed van deze aandoeningen te besparen.
Wat kun je zelf doen om je zelfhelend vermogen te stimuleren? Het is wellicht een open deur, maar het is essentieel om je levensstijl aan te passen: gezond en gevarieerd eten, aangevuld met voedingssupplementen, voldoende bewegen en ontspannen.
Misschien denk je: “Ik eet al gezond en gevarieerd, sport regelmatig en ontspan voldoende.” Maar uit onderzoek blijkt dat de voedingswaarde van ons eten afneemt. Hierdoor moet je meer groenten en fruit eten om voldoende micronutriënten binnen te krijgen.
Het is dus noodzakelijk om voedingssupplementen te gebruiken. Er zijn veel wetenschappelijke onderzoeken die de effectiviteit van voedingssupplementen aantonen. Sommige worden zelfs door de medische wereld aanbevolen, zoals foliumzuur voor vrouwen die zwanger willen worden en vitamine D3 voor ouderen.
Als je strikt volgens de Schijf van Vijf eet, wat niet iedereen doet, kun je toch bepaalde micronutriënten missen. De Schijf van Vijf wordt periodiek bijgewerkt, maar de aanpassingen gebeuren geleidelijk. Hierdoor lopen velen het risico op een tekort aan bepaalde micronutriënten, wat op de lange termijn kan bijdragen aan het ontstaan van welvaartsziekten.
Het is goed om te beseffen dat de dagelijks aanbevolen hoeveelheden zijn gebaseerd op waarden die net voorkomen dat je een gebreksziekte ontwikkelt. Maar is dit voldoende voor een optimale gezondheid?
Uit mijn ervaring blijkt dat mensen die gezonder gaan eten minder gezondheidsklachten ervaren. Ik heb cliënten gehad die, door gezonder te eten en supplementen te gebruiken, zich energieker voelden, afvielen en zelfs hun medicatie konden stoppen.
Kortom
Er zijn veel mogelijkheden om je gezondheid te verbeteren en het lichaam te ondersteunen in zijn herstel. Soms heb je wat advies nodig, omdat we simpelweg niet altijd de juiste informatie krijgen over hoe we ons zelfherstellend vermogen kunnen stimuleren.
Wil je meer weten? Plan een vrijblijvend kennismakingsgesprek (15 minuten) in.